Aromatherapie en massage

Het wat, waar en hoe van Aromatherapie.

Aromatherapie is een samenvoeging van de woorden “aroma” en “therapie” en staat voor behandeling met geuren. Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van essentiële oliën die bestaan uit de puurste bestanddelen van kruiden, bloemen, bomen en wortels van planten. Aromatherapie is gebaseerd op de veronderstelling dat het versterken van het afweermechanisme van het lichaam de beste manier is om ziekten, waaronder ook spanning en stress, te voorkomen. Puur natuurlijke geuren zorgen voor een diepe ontspanning en een prettig gevoel.

De geschiedenis van de essentiële oliën en van aromatherapie, gaat erg ver terug. De essentiële oliën werden al in de oudheid gebruikt vanwege de medicinale werkingen. In het vroegste begin is het gebruik van deze oliën voornamelijk gebaseerd geweest op folklore en bijgeloof. Naarmate ze vaker werden gebruikt, leerden de mensen de eigenschappen van de verschillende oliën zeer goed kennen en ze op een goede manier te gebruiken.

In het oude China zijn vele kruiden en oliën zeer nauwkeurig beschreven en vele van deze oliën worden vandaag de dag nog steeds zeer succesvol gebruikt. De geneeskunst uit het oude India, de Ayurveda, maakte al gebruik van essentiële massage-oliën met geurige kruiden. De Egyptenaren balsemden hun overledenen met kostbare essentiële oliën, maar gebruikte deze oliën ook voor massages en verdampten ze in tempels tijdens genezingsrituelen.

En wat dacht je van wierook en mirre, die werden vanuit het Oosten naar de westerse beschaving gebracht via beroemde handelsroutes zoals de wierookroute en de specerijenroute.

Vandaag de dag biedt aromatherapie ons een eigentijdse versie van een oeroude geneeskunst. In Franse ziekenhuizen maakt men al jaren gebruik van de antiseptische en antivirale werking van essentiële olie door de geur via een ventilatiesysteem te verspreiden.
Ondertussen zijn de meeste oliën wetenschappelijk onderzocht en is van de meeste nu bekend welke bestanddelen verantwoordelijk zijn voor de verschillende eigenschappen.

Wat wel opmerkelijk is dat, ondanks veel wetenschappelijk onderzoek en de uitkomsten hiervan, de mening over het gebruik van essentiële oliën door de eeuwen heen, nog maar weinig veranderd is.

Gelukkig gebruiken we tegenwoordig weer aromatherapie om de gezondheid te bevorderen en te ondersteunen. Doordat duurzaamheid nu een belangrijk punt is in onze samenleving, gaan we ons weer meer om de natuur bekommeren. Steeds meer worden kruiden en planten thuis gekweekt om dagelijks te gebruiken en te eten, zoals kamille (zuiverend), goudsbloem (calendula zalf tegen brandwondjes), maar ook peterselie, salie, dille en vele anderen. Of kijk in de natuur naar brandnetels (vochtafdrijvend) of spar(zelf brandnetel- en sparrenthee maken), dovenetel (lekker zoet) of zuring (helpt tegen brandnetelbultjes). Gewoon teveel om op te noemen.

Een massage met massage-olie die verrijkt is met een essentiële olie helpt de harmonie tussen lichaam en geest te herstellen. Samen overleggen we met welke essentiële olie je gemasseerd zou willen worden. Een massage van het gehele lichaam duurt ongeveer een uur. Achteraf is altijd de mogelijkheid om een flesje met speciaal voor jou samengestelde olie te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *