Cupping

Om massagetherapeut te worden, ben je onder andere verplicht om zeer diverse soorten massages te leren en te ondergaan. Eén van die verplichte massages is “cupping”. Van begin af aan zag ik het meest tegen deze massage op, niet zozeer om te geven, maar zeker wel om te ontvangen. Nog altijd heb ik dat beeld van de Olympische zwemmer Michal Phelps op mijn netvlies staan met al die ronde, blauwe plekken op zijn lichaam. Ken je deze nog?

Het leek mij zeer pijnlijk! En wat is me dat eigenlijk meegevallen, zeg!

Wat is cupping?

Cupping is een zeer diepgaande massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veel wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Hierbij worden cups (deze kunnen van glas, kunststof, siliconen of bamboe zijn), op het lichaam geplaatst waarmee de huid vacuüm getrokken wordt. Door de vacuüm trekkracht worden de onderliggende spieren en huid extra doorbloed en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg een algehele ontspanning. De cups kunnen ook over het lichaam worden bewogen, wat een zeer diepgaand en krachtige uitwerking geeft. Verklevingen worden opgeheven en verharde spieren weer soepel gemaakt. Ook het gebied tussen de wervels kan “losgetrokken” worden, wat met massage met de handen erg zwaar is.

Wanneer kan cupping effectief zijn?

Cupping kan tijdens een klassieke massage toegepast worden bij onder meer chronische pijnklachten, hoofpijn en migraine, stress en spanning gerelateerde klachten en spier- en gewrichtsklachten. Ook bij fibromyalgie klachten kan deze massagevorm worden toegepast.

Een veel voorkomende toepassing met cupping is de behandeling van cellulite. Cellulite, ook wel “sinasappelhuid” genoemd, ontstaat vaak door een slechte vochtafvoer in het huidgebied rondom de buik, billen en dijen. Het gevolg is dat er onder de huid putjes en bobbeltjes in dit huidgebied voorkomen. Lymfevocht kan op den duur veranderen in vetcellen waardoor een bobbelige huid zichtbaar wordt. Door regelmatig te cuppen zal de huidconditie verbeteren en kan de cellulitis verminderen.

En wat gebeurt er dan?

Het cuppen is over het algemeen meestal niet pijnlijk, maar kan wel even een onaangenaam trekkend gevoel geven. De vacuümkracht van de cup kan altijd verminderd worden.

Bij chronische klachten moet de vacuümcup wat langer op één en dezelfde plek blijven staan. Hierbij kan een zogenaamde “cupkiss” ontstaan (zoals bij Michael Phelps, zie bovenstaande foto). Het is een rode of paarsachtige verkleuring op de huid. Dit is niet hetzelfde als een blauwe plek, doet geen pijn en trekt vanzelf binnen een paar uur tot een paar dagen weg. Hoe snel dat gebeurt, is sterk afhankelijk van de vitaliteit en de aanwezige verstoringen in het probleemgebied. De gifstoffen (of toxines) zijn dan door de cups vanuit het diepere weefsel naar de oppervlakte geleid wat ervoor zorgt dat het lichaam het gemakkelijker kan opruimen. Dit zal een verlichting van de klachten als gevolg hebben. Het is dus eigenlijk een gewenst effect dat ontstaat. Naarmate de behandeling vaker wordt herhaald, zullen de plekken ook minder intens worden en steeds sneller wegtrekken. Wanneer er sprake is van langdurige hardnekkige, plaatselijke pijn- en energieverstoringen, zullen de verkleuringen al binnen enkele minuten tot uren wegtrekken.

In het algemeen ervaren cliënten tintelingen en diepe warmte lang na de behandeling. Op het zenuwstelsel heeft het een kalmerend effect. Hoewel de massage voor velen pijnlijk lijkt (wat reuze meevalt), kan cupping massage toch worden ingedeeld bij de massages die voornamelijk zijn bedoeld om te ontspannen. Na het gebruik van cups tijdens een massage voelt men zich metaal en fysiek een stuk beter!

U kunt bij mij geen volledige cupping massage ondergaan. Cupping gebruik ik tijdens de klassieke massage wanneer ik hardnekkige, plaatselijke pijn- en energieverstoringen constateer. Uiteraard vraag ik van te voren toestemming of ik cupping mag toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *